Hopp til innhald

Handlevogn

Handlekurven din er tom

A Starter Guide To Sustainable Travel

Ein startguide til berekraftig reising

Vil du gjere ein positiv innverknad på planeten medan du ser verda? Sjekk ut denne nybyrjarguiden som dekkjer alt du treng å vite om berekraftig reise, miljøvenleg, medvitne forbrukarreiser.
Topp 10 økoreisemål i Europa Lesing Ein startguide til berekraftig reising 10 minutt Neste Ski- Og Snowboardbriller Forklart

Med klimaendringar som ein av dei største, om ikkje den største,detDen største trusselen mot sivilisasjonen er behovet for å tenkje nytt om korleis vi ferdast gjennom verda. Berekraftig reising er ein ansvarleg måte å utforske verda på som har som mål å minimere dei negative effektane av turisme samtidig som ein maksimerer den positive påverknaden på lokale samfunn, kulturar og miljø.

Denne typen reising tek omsyn til både kortsiktige og langsiktige effektar av turisme, og sikrar at komande generasjonar også kan nyte skjønnheita og mangfaldet på planeten vår. Ved å velje berekraftige reisealternativ kan vi alle bidra til å skape ein betre verden for oss sjølve og for komande generasjonar.


Om du planlegg å dra på eventyr, har vi nokre nyttige tips for å hjelpe deg å forstå alt som er å vite om å vere ein miljøvennleg, bevisst forbrukar, kvar du enn går.

Handle lokalt

A Starter Guide To Sustainable Travel

Endå meir no enn nokon gong, vert det stadig vanskelegare for lokale bedrifter å halde seg flytande. Med aukande levekostnader, den globale pandemien og eit aukande tal menneske under fattigdomsgrensa, har vi som reisande eit ansvar for å investere lokalt så langt det er mogleg. Ein måte du kan gjere dette på medan du reiser, er å unngå dei store hotellkjedene og luksuriøse overnattingsstadene og heller velje å støtte lokale overnattingsstader, som til dømes eit motell eller eit hus til leige.

 

Det flotte med å bu på slike stader er at du ofte får ein mykje høgare grad av gjestfriheit og utviklar ein meir personleg tilknyting til vertane dine, mange av dei vil kjenne til dei beste stadane å besøke. Og om du er skikkeleg heldig, kan dei til og med gi deg ein omvisning sjølv!

 

Ein annan måte kan vere å prøve nokre av dei beste lokale restaurantane, heller enn dei store kjedene, eller kjøpe suvenirar frå lokalt kreative og marknader. Dette støttar ikkje berre den lokale økonomien, men det hjelper òg med å bevare den lokale kulturen og tradisjonane. I tillegg er autentiske opplevingar alltid så mykje meir spesielle! Om du er ekstra proaktiv, kan du til og med vurdere å frivillig arbeide med lokale organisasjonar eller delta i aktivitetar knytt til lokalsamfunnet for å gi noko tilbake til dei samfunna du besøker.

Unngå engangsplast

A Starter Guide To Sustainable Travel

Vi har alle høyrt det før, einskildbruksplast som sugerør, vatnflasker og plastposar, er ein stor bidragsytar til miljøforureining. Dei kan ende opp i vatnvegar, forårsake alvorleg skade på dyreliv, og ta for alltid, om dei nokon gong brytast ned i det heile tatt. Einskildbruksplast skapar kaos i miljøet, og om du ikkje ville brukt dei i landet ditt, bør du definitivt ikkje bruke dei på stader du har privilegiet av å besøke.

 

For å unngå å bidra til plastforurensning, er eitt av dei enklaste tinga du kan gjere når du reiser å ta med eiga gjenbruksflaske og fylle den på nytt - heller enn å kjøpe plastflasker du skal kaste så snart du er ferdig med dei. Ein annan måte å bruke plastalternativ på er å ta med eigne gjenbruksposer for shopping og unngå å bruke plastposer, samt ta med eige gjenbruksstrå om du absolutt treng det.

Medan mengda plastproduksjon og bruk er ganske diabolsk i mange land, kan utviklingsland lide mykje meir - som eit resultat av mangelen på infrastruktur som trengst for å støtte sortering og gjenvinning av material, eller finne ein hensikt for dei. Om vi alle gjer vår del for å redusere mengda plastavfall når vi reiser til ulike stader, vil vi ta ein massiv mengde press av desse samfunna.

Bruk effektive transportmetoder

A Starter Guide To Sustainable Travel

I det store og heile er ein av dei største kjeldene til utslepp av karbon globalt transport. For å motverke skaden som desse typane karbonutslepp forårsakar når du reiser, er det alltid ein god idé å velje meir miljøvenlege alternativ som tog, bussar, syklar eller gåing der det er mogleg. Dei fleste land har desse transportmåtane lett tilgjengelege, medan nokre spesielt - som Danmark eller Nederland - har så mange syklar at det kan sjå ut som om det er fleire syklar enn folk.

 

Å dele skyss eller bruke kjøretøy som ikkje avgir skadelege giftstoff til lufta er ein stor gevinst for miljøet, og du vil også få sjå mykje meir frå setet ditt. Om flyging er naudsynt for reiseplanane dine, prøv å bestille direktefly og velg flyselskap som har eit sterkt engasjement for berekraft.

 

No til dags, i ein innsats for å gjere flyging meir miljøvenleg, tilbyr mange flyselskap moglegheita til å kompensere for utslepp av CO2 når du kjøper billettar. Dette er vanlegvis berre ein liten sum i tillegg til prisen på billetten din, og bidrar til å gjere flyging meir berekraftig. Endå betre, du kan kjøpe CO2-kredittar for å kompensere for uunngåelege utslepp ved å investere i prosjekt som reduserer utslepp av klimagassar. Frå initiativ for vern av økosystem til installasjon av energieffektiv teknologi, kan du gjere ditt for å kjøpe kredittar og ta ansvar for di eiga CO2-fotavtrykk.

 

Finn nye stiar

A Starter Guide To Sustainable Travel

Du har kanskje høyrt om termen "overturisme" – det er ganske sjølvforklarande. Med historiske landemerke, verdas under, og dei mest Instagram-venlege stadane tilgjengeleg når du reiser, har mange stader kjent miljømessige, økonomiske og kulturelle konsekvensar av å ha for mange besøkande på ein stad. Om du ikkje vil bidra til denne skaden, er det definitivt verdt å besøke nokre mindre kjende reisemål som kanskje ikkje dukkar opp i dei ti øvste søkeresultata på Google.

 

Å gjere ting utanfor boksen hjelper ikkje berre med å redusere overturisme i populære reisemål, men det lar deg også støtte lokale samfunn som kanskje ikkje får like mykje turisme når dei treng det mest. Vurder å besøke små byar, landlige område eller økoturisme-reisemål som prioriterer berekraft og bevaring. Du kan bli overraska over dei unike opplevingane og tilknytingane du kan få ved å vike av den typiske turiststien.

 

Tru det eller ei, den tredje eller fjerde sida på Google-søket ditt kan vere heimen til nokre alvorlege skjulte skattar. Enten det er ein aktivitet eller ein naturleg kjelde gjemt i skogen, eller ein overnattingsøyeventyr der du blir servert ferske, lokalt kjelde ingrediensar til frukost kvar morgon, finst det mange stader fulle av kultur og spenning som berre ventar på å bli oppdaga.

 

Spar vatn og energi

A Starter Guide To Sustainable Travel

Om du har reist litt før, vil du ha lagt merke til at overnattingssteder gjer endringar for å spare på vatn og energi medan du er der. Eit vanleg eksempel er at dei oppmodar gjester om å bruke handkle og sengetøy fleire dagar i staden for å få nyvaska ting dagleg. Som ein regel er det alltid ein god idé å slå av lys og elektronikk for å spare energi når du ikkje bruker rommet eller dei ikkje treng å vere i bruk medan du er på overnattingsstaden.

 

I tillegg kan det å ta kortere dusjer og skru av kranen mens du pusser tennene også ha stor innvirkning på strømsparing. Det finnes også mange alternativer der ute når det gjelder å bo på miljøvennlige overnattingssteder som bruker fornybare energikilder og har vannbesparende tiltak på plass. En rask Google-søk vil vise deg mange alternativer!

 

Når det kjem til å spare vatn og energi, er eit godt triks å tenkje og gjere det same som om du var heime. Om du er kjend for å vere nøye med å spare vatn i dei tørre månadane, eller har små tips og triks for å spare varme når det er ekstra kaldt, veit du alt om korleis du kan spare nokre dollar og planeten samtidig. Det er ikkje noko annleis når du er på reise - gjer det du kan for å hjelpe andre land med det same, og du vil sove godt vel vitande om at du har gjort det rette for Moder Jord også.

Besøk parkar og verneområde

A Starter Guide To Sustainable Travel

Om du elskar landskapet og dyrelivet som kallar landet du besøker for heim, kvifor ikkje gi noko tilbake? Dei fleste parkar og verneområde blir drive med tanke på bevaring, for la oss innrømme det, miljøet slit med det som har blitt gjort mot det. Enten dyrebestanden deira er i tilbakegang eller den naturlege floraen og faunaen blir truga, dei som driv desse stadane er dedikerte til å bevare det som finst der så lenge som mogleg. Når du besøker desse stadane, berre ved å vere der hjelper du til med å støtte forvaltninga av det som er der – enten gjennom billettprisar, donasjonar, eller ved å ta med deg det du har lært heim og spreie ordet med andre.

 

Ikke minst tilbyr dei også moglegheiter til å kome i kontakt med naturen og lære om lokale økosystem, noko som er flott om du ønsker å opne sinnet ditt for ulike kulturar og levevis. Sjå etter nasjonalparkar, reservat og andre verneområde på reisemålet ditt for å oppleve noko vakkert unikt og bidra til at det blomstrar. Husk berre å følgje parkreglar og retningslinjer for å minimere påverknaden din på miljøet!

Respekter lokale samfunn

A Starter Guide To Sustainable Travel

Ein ting vi må hugse når vi besøker andre land, er at vi blir invitert til nokon andre sitt heim. Med det kjem respekt. Respekt for kulturen, tradisjonane, leveviset og skikkane - alt dette må tas med i betraktning når vi er heldige nok til å besøke slike mangfaldige og rike stader. Omfavn det! Skjønnheita med reising er at det finst så mange moglegheiter til å utvide horisontane våre og legge til forståinga vår av verda som heilskap.

 

Ein flott måte å førebu seg til turen på er å lesa seg opp på landet og kulturen deira, samt alt som er tabu – som visse helsingar eller kva slags klede du bør ha på deg til spirituelle stader eller område som er djupt forankra i religion. Om du verkeleg er interessert, kan det vere nyttig å lære seg nokre fraser på det lokale språket for å kome rundt og knyte kontakt med nokre av dei lokale.

 

Det er ein føremon å kunne reise til så mange stader over heile verda, og når vi tek oss tid til å bli kjende med lokalsamfunna vi skal verte ein del av, vil folka som kallar det heim være mykje meir opne for å la oss verkeleg kome inn.

 

Så, der har du det. Vi har berre dekka nokre av dei mange måtane du kan ta meir miljøvenlege avgjerder når du reiser – no er det ingen unnskyldning for å ikkje prøve! Frå å unngå behovet for å bruke plastprodukt til å bruke meir energieffektive transportmiddel, kjøpe og bu lokalt, besøke bevaringsområde og mykje meir, har du fridomen til å vere skikkeleg kreativ med korleis du reiser, alt med tanke på planeten medan du gjer det.



Del denne artikkelen med sykkelkameratane dine, og for meir, følg oss påInstagram,Tiktokeller meld deg på nyheitsbrevet vårt for meir!

Disclaimer

Legg igjen ein kommentar

Alle kommentarar vert modererte før dei vert publiserte.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Subscribe to our newsletter

Promotions, new products and sales. Directly to your inbox.